På vårpromenad med Mr Darcy!

Okey, nu kan man tro att jag är absolut ”sist på bollen” när jag nu ska kommentera Curtis Sittenfelds Sanning och skvaller. Men det är inte sant, du har fel. Att jag väljer att skriva om den nu är såklart därför att den kom som ljudbok den här veckan och vilken adress har den här lilla godingen till blogg – jo, precis LJUDBOK.SE och så var det med det och inget annat!

altÅh, en god kopp fika till en riktigt bra ljudbok

Sanning och skvaller är en omskrivning av Jane Austens Stolthet och fördom. Ok, vem har inte älskat Stolthet och fördom jo såklart alla som läst den, Jane Austen är bäst ingen protest etc osv.
Så – det var med motstridiga förväntningar jag tog mig an denna tjusiga sak!
Den här sortens blå har jag förresten identifierat som en mycket trendig färg på böcker tex den här och den här. Varsågod för trendspaning!

altHär svassar jag obekymrat runt på stan.

I Sanning och skvaller har Sittenfeld fångat tiden som i en liten ostkupa (säger man så?). De yngre systrarna pysslar mycket med tidsenliga saker såsom crossfit och paelodieter medan de äldre mest är singlar men i den nya åldern 40 (här skulle någon klämkäck infogat: 40 är det nya 20, men det var tyvärr för tråkigt, okej vi fortsätter:) vilket deras mamma tycker är g-a-l-e-t och försöker ”tussa” ihop dem med kreti och pleti. Och sen kommer…
Mr Surpuppa. Svår, het och otillgänglig. Ni vet svaret: Mr Darcy.

alt

En bok får solen att titta fram.

Alltså, ja – ni kan historien? Och den är exakt och precis samma vilket jag står komplex inför. Det är trivsamt att veta åt vilket håll historien barkar men Sittenfeld har inte gjort så att jag dör av spänning. Är det här ens en ny bok? Det man mest undrar är hur scenen x kommer att vara i modern tid med alla ”sjuka” samhällsmarkörer – och det är faktiskt en behållning i sig.
alt

Hur som helst – Sittenfeld är inte Austen men jag gillade den ändå. Den var underhållande i ordets rätta bemärkelse, lyssna på den här ljudboken när du är ute efter myspys med en dos amerikansk samhällsanalys och lite go kärlek!

Och kom ihåg! There is no friend as loyal as a book.

  • Hemingway

/C

För dig som vill lyssna på originalspråk, klicka här.