Det bästa januari hade att erbjuda!

Har i mina dagar hört att januari brukar vara en svag bokmånad pga julhandeln är slut etc. Well, I couldn't agree less. Det här är några pärlor som jag konsumerat, både e-böcker och ljudböcker. Och då menar jag verkligen PÄRLOR!

alt

Alla på kontoret vet hur jag vurmar för Elena Ferrante – so sue me! Det här är blivande klassiker, det är så sinnessjukt bra. Varför? Jo, för att det är lättillgängligt, allmängiltigt, välskrivet och en bladvändare på samma gång som det är fascinerande bra, på riktigt – det är så bra (SÅ bra!). Den som stannar, den som går är dock den svagaste, men är ändå det överlägset bästa januari har att erbjuda – hur bra lägstanivå?

alt

Här är Den som stannar, den som går i ett vackert stilleben. Elena Ferrante passar för dig som: bara är det minsta intresserad av litteratur, mänskligheten eller vad tusan som helst. Kommer skriva ännu mer när den fjärde och sista kommer. För känslan efter den sista boken var: (◞‸◟) och ¯_◉‿◉_/¯

alt

Den tveklöst mest spännande boken i januari: Främlingen! Jag minns när jag var liten och skulle på solsemester – köpte alltid en go Harlan Coben och var på riktigt helt uppslukad. Nu är jag vuxen och lyssnar på ljudböcker och nog är det lika uppslukande fortfarande. Alltså på riktigt – det är sjukligt spännande, och snabbt. Det finns inte en sekund där man hinner tröttna. Perfekt att lyssna på med en god kopp thé och lite slingrande murgröna!

alt

Januaris svåraste bok: Vegetarianen. Han Kang är så satans skicklig på det subtila och det är ”inte för inte” som den här boken fick Man Booker International Prize. Det är handlar alltså om en kvinna som väljer att bli vegetarian. Jaha?!?! tänker ni. Men – hon möts av så mycket motstånd, tvång och äckel. Det är helt sjukt men ändå trovärdigt. Helt och hållet övertygande. Det går från mat, till sexualitet till livet. Det är brutalt men poetiskt, det är politiskt men opolitiskt. Komplext men ändå fundamentalt.
Bonus till det snygga omslaget som kräver att man ska lägga något litet blomster och nått annat pynt omkring. Fint blev det!

Okej, I bunkerläkarens våld här har jag babblat om så mycket de senaste dagarna. Just för att det här är 100 % min värsta mardröm och dessutom 100 % på riktigt. Isabel blir drogad och vaknar upp med en man som säger att hon nu är hans flickvän och kommer vara det ”i några år”. Det är helt och hållet fasansfullt. Inte bara det vidriga han gör mot henne utan också det komplexa i ett rättssystem. Passar för dig som älskar en god p3-dokumentär.
Okej det var allt!!

Go hit the books - they don't hit back!

/Clara