En majdag med Majgull!

Sorry for beeing so lazy, men nu är jag tillbaka. Med ett riktigt, riktigt bra tips. Lita på mig. Den här boken är en riktig höjdare.
Majgull Axelsson alltså. Ett himla geni. Vilken är just DIN favorit av henne? Min är kanske… Slumpvandring? Eller Aprilhäxan? Eller varför inte Jag heter inte Miriam. So many Majgull-books, so little time. Ok följ med på en dag i maj med Majgull då, har ju tydligen utlovat det i rubriken.

altTidig majmorgon med Majgull.

Majgulls senaste bok heter Ditt liv och mitt. And oh, what a book! Lyssnade typ dygnet runt. Det är en såndär bok som gör det enkelt att hoppa upp ur den lille sängen och ta en omotiverat lång promenad bl.a. förbi Kungsträdgården som du kan se på bilden. Det var tidigt. Alltså väldigt tidigt.

Märit är huvudpersonen i den här boken och den börjar när hon är på väg från en semester till sin numer invalide tvillingbror för att fira deras 70-årsdag i Norrköping. Men så plötsligt finner hon sig själv stå på tågperrongen i Lund istället. Där hon inte varit på 51 år.... cliffhanger.

altÅt jag frukosten i sängen? Svar: såklart inte.

OK, vad hände i Lund för 51 år sedan då? Jo, Märit påbörjar en läkarutbildning, som hon hoppar av efter en dramatisk incident, vilken jag inte tänker berätta pga en sk. "spoiler". Men vad hände innan det då?

alt En äng av vackra Hortensior.

Jo, förstår ni. Märit hade en autistisk storebror. Och när deras mamma av en händelse dör så skickas han till Vipeholms sjukhus utanför - just det - Lund. Kanske känner ni till p3-dokumentären om Vipeholmsexperimenten? Okej, detta är alltså helt igenom svinvidrigt och skamfullt. Man utförde experiment på dessa som inte kunde välja själva, de man kallade för sinnesslöa. Experiment som ledde till bestående skador och i värsta fall döden.

altEn god lunch fungerar utmärkt till en ljudbok.

Ni förstår ju. Det här är uppladdat för en helt makalös berättelse. Och det är det. Ditt liv och mitt är verkligen en bra roman. Som fungerar utmärkt som ljudbok. Den är viktig och bildande utan att vara seg och tråkig. Den griper tag om en. Och berör.

Ok, det var allt för folkbildarbloggen idag.

Go hit the books, they don't hit back!

/Clara