En tripp till Norra Latin!

alt

Ohh, en efterlängtad bok har släppts. Och låt mig säga det medsamma; den är magisk bra!

altTar icke en selfie, jag kollar på det fina omslaget.

Norra Latin cirkulerar kring två gymnasietjejer som börjar på Norra Latins teaterlinje med diametralt olika bakgrunder. Clea är född stjärna med en respekterad skådespelarmamma och en känd författarpappa. Clea har sedan barnsben varit med i olika TV-serier och är i någon mån instagramkändis.
Tamar är från Östersund, hon har lämnat sin familj och sina vänner för att göra det hon älskar allra mest - att spela teater.

alt
Trots att Norra Latin är en fantasyroman tycker jag att det som tar mest plats är det att vara tonåring. Liksom i Engelsforstrilogin porträtteras tonåringar otroligt bra, och det är inte bara magin som driver historien framåt. Det är tonårskänslorna. Det är att vara olyckligt kär, få sitt hjärta krossat, nära vänskap, utanförskap, om en förälder som inte bryr sig, om föräldrar som bryr sig alldeles för mycket, om lärare som beter sig som idioter.

altJapp, här har vi Norra Latin!

Det som får mig att hungrigt vända blad är hur Sara Bergmark Elfgren utformar de olika kärleksrelationerna.
Tamar blir från första stund kär i Clea. Men Tea blir ihop med sin barndomskompis Tim. Det är ett stormigt förhållande med massor av passion men också så mycket ångest. Både jag och Tamar bah: kom igen Clea, gör slut med den där idioten.

alt
Men idioten är, trots åtskilliga brister, ett riktigt charmtroll. Tim är son till Jack Helander som är en riktig höjdare, en snygg filmstjärna med obehagliga rykten florerande kring sig. Både Jack och Cleas mamma gick på Norra Latin som unga. De har ett band som ingen kan komma åt. De är de snyggaste och coolaste på hela Norra Latin.

altDetta var en.. min?!

Och vad är det magiska inslaget då? När jag skriver om det här blir jag så peppad att skriva om Tamar och Clea så jag nästan glömmer att det handlade om en mask också. Och ett dödsfall. Och en försvunnen person. Och en flock kajor som flyger in mitt i en födelsedagsfest.

alt

Sara Bergmark Elfgren är så lysande bra på att skapa stämningar. Kusliga liksom. Norra Latin har ju varit en skola och hon tar vara på de gamla skolmiljöerna. Den ståtliga byggnaden, en teaterpjäs som spelades upp 1942, de gamla tavlorna och en gammal biologisal. Hon tar också vara på riktiga händelser som faktiskt skett på Norra Latin - som att "En midsommarnattsdröm" faktiskt sattes upp 1942, det var faktiskt någon som ramlade igenom glastaket osv.

altHär tror jag att rökrutan var, är säker. Här rökte man!

Men det som stannar kvar är hur skickligt Sara Bergmark Elfgren porträtterar sina huvudpersoner. Jag liksom börjar tänka på Tamar, Clea och Tim som verkliga. Och true story: googlade flera gånger Norra Latin och bah; jo den skolan måste ju finnas? Varför känns allt annars så verkligt?
En strålande ungdomsroman som också är spännande, men gud. Lyssna då.

alt

Ciao
/Clara

Foto: Andreas Carlfors.