What I'm not sure about, is if our lives have been so different from the lives of the people we save. We all complete.

alt

Nu har den kommit; alltså ljudboksversionen av Nobelpristagaren Kazuo Ishiguros m-ä-s-t-e-r-v-e-r-k Never let me go.
Det här är en bok jag tror var och en av er där ute i cyberrymden kommer att tänka på länge, bära med er i era små hjärtan.

Och ni som tror att det är klurigt att lyssna på nobelpristagare, ni tror fel :) Kazuo Ishiguro kan alla lyssna på, inte svårt alls. Superlätt!

altTypisk min man har när man är på väg att upptäcka en underbar nobelpristagare ;)

Den är en ofantligt vemodig, välskriven och enastående gestaltad berättelse. Ishiguro är en jäkla mästare på just det - gestaltning. Det är stillsamt och enkelt men samtidigt vackert och fyllt av relevanta frågeställningar.

altÄndå kaxig blick!!

Never let me go är en berättelse om Kathy, en "vårdare" i slutskedet av sitt liv. Genom hennes minnen målas en lågmäld bild upp av en ovanlig barndom. Barndomen som spenderades på Hailsham, ett internat för barn vars livsuppgift är att bli organdonatorer.

Hon växer upp med den högljudda, envisa och starka Ruth, och med den blyga, stundtals arga, pojken Tommy. Redan från början anar man att det finns starka känslor mellan Tommy och Kathy. Men det är Ruth och Tommy som blir tillsammans. Ruth som ständigt manipulerar Kathy, som får henne att känna sig än mer förvirrad än vad hon egentligen är.

alt

För barnen, som senare blir ungdomar är förvirrade över sitt öde. Varken för oss läsare eller för Kathy berättas om hur det här kan vara möjligt. Finns det en chans att fly? Vilka är de? Är de kopior? Var är deras original?
En av de starkaste scenerna i boken är när de efter examen på Hailsham förflyttas till ett bildskönt område på engelska landsbygden och Tommy finner Kathy bläddra snabbt i porrtidningar med blöta kinder. Han ser att hon letar efter någonting men hon menar på att hon är intresserad av sex, att han ska låta henne vara ifred.
Han ger sig inte och påtalar sanningen, att Kathy letar efter sin "möjliga" person. För de har någon gång fått veta att de alla är kloner av någon annan, och kanske finns klonen i porrtidningarna? De gör allt för att få reda på lite mer om vilka de egentligen är. som om det skulle ge svar på frågorna.

altCaught in the act.

En efter en påbörjar de sin vårdar-utbildning, och när deras organ är mogna nog blir de donatorer.
Kathys tid som vårdare blir mycket längre än någon av de andras vilket gör att hon hinner vara vårdare åt både Ruth och Tommy, och när Ruth dör - eller fulländar som de säger - finns äntligen tid för en kärlekshistoria att spira mellan Tommy och Kathy. Trots att han saknar fler och fler organ.
Enda hoppet för att de ska få några år tillsammans, sägs det, är ett kortare uppskov för det par som kan bevisa äkta kärlek.

altEn ljudbok passar utmärkt efter en höstig cykelfärd.

Ishiguro visar i Never let me go på en enorm hantverksskicklighet, jag blir helt paff över hur de enkla formuleringarna gång på gång slår mig med ett enormt eftertryck.
Det är sorgligt prick hela tiden och det är med brustet och svarslöst hjärta jag lämnar historien.

alt

Och - den genomgående frågan är; vad är skillnaden på våra liv och deras? Längden? Men vi alla föds ju för att dö. Vsg för dagens sanning okej den här boken var jättebra, lyssna.

alt

Lyssna på mer nobelpristagare, det är inte så himla svårt!

/Clara

Foto: Andreas Carlfors.