Ett riktigt elände!

Wow, sa jag troligtvis inte när jag lyssnat klart på del tre av de utomordentliga Romanerna om Patric Melrose. Men så borde jag naturligtvis ha utropat, högt därtill.
Böckerna jag lyssnat på är mer specifikt Glöm det, Dåliga nyheter och Visst hopp av det litterära g-e-n-i-e-t Edward St Aubyn. Och detta är based on a true story, omg och wow etc.
Little did you know att jag följer DNs kritikerlista slaviskt. Jag är en person som tydligt vill hänga med.

altÅh, här växte det visst en hel blomsteräng på en liten låda.

Överklassen, o, överklassen, varför döljer du så många hemlisar? I Glöm det skildras en dag på familjen Melrose vackra herrgård i ljuvliga Provence. Just denna dag ska en middagsbjudning planeras. Allt är stillsamt, vackert och dekadent à la Marguerite Duras.
Men så är det inte det längre. För plötsligt får vi vara med och bevittna en incestuös våldtäkt på ett barn. Det är pappan, den på riktigt grymme läkaren, som våldtar sin son – den femårige Patric Melrose. Edward St Aubyn skildrar det här enormt skickligt. Med oerhörd närvaro i sin distans. Det här är så jävla vidrigt, förfärligt och så sjukt bra litteratur. Konst i dess högform!

altÄr det dig, Patric Melrose, som jag skymtar bakom palmbladen?

Dåliga nyheter är en tät, vindlande och intensiv bok om den heroinmissbrukande Patric vars vidrige pappa nu dött. Han åker för att hämta kvarlevorna av honom i New York. Och det är en jävla kamp alltså. Mot knarket. Med knarket. Mot minnen. Med dem. Kom igen vad jobbigt Mr Melrose haft det. Det är icke en dans på rosor bara för att man är snuskigt rik, icke. Rich people - They're Just Like Us!

altEtt fönster, den perfekta platsen för att avnjuta en ljudbok!

Visst hopp kretsar kring en fest anordnad av societetsdamen Bridget and oh, well what a party! Patric gör framsteg genom att berätta om vad hans grymme pappa har gjort, dessutom är han i någon mån fri från heroinet. Den största behållningen i denna är ändå alla dessa karaktärer. Och vilka karaktärer sedan. Och vilka tankar dessa karaktärer tänker. Åh. Ett riktigt himla bra avslut på den första volymen i Romanerna om Patric Melrose. Nu ska jag "kasta mig över" nästa. På återseende!

-Extramaterial-

  • Länk till det otroliga slottet som familjen St Aubyn haft i sin ägo i goda tusen år.

À bientôt!