"Vem bryr sig" - ett strålande manifest för unga!

alt

Någonting som är så himla bra är att så många av alla nya förebilder är så kloka och verkligen vill sprida sin klokskap? Så också vad gäller Therése Lindgren asså kom igen så bra? Kommer dagens unga generation bli smart? Känner hopp!!

Ok, Vem bryr sig är alltså en bok om djur, om djurhållning, om att vara vegan, om vad boskapsindustrin gör mot världen. Jag har varit vegetarian sen urminnes tider och visste om en hel del av detta, men också så mycket som var nytt?
Med ett enkelt språk förklarar hon sakligt varför man inte ska bära päls, äta kött, köpa duntäcken etc. Aldrig med en pekpinne eller vad hon tycker att just du borde göra utan hon övertygar med solklara argument, så att man får en sig en tankeställare.

För att fira att Vem bryr sig är en så bra bok gick jag och åt veganskt på Farang.

altNej, det är ingen normal person som lyssnar på ljudbok på restaurang. Gjorde jag det på riktigt eller inte?!

Det här är en bok som alla veg-motståndare och alla unga bums ska läsa. För trots att Therése Lindgren är inbiten vegan nu är det skrämmande hur ovetandes hon var innan hon började med allt det här? Är alla såhär okunniga? Vad ska vi göra åt det? Therese Lindgren har iallafall bidragit med jättemycket bra fakta.

Vi får veta hur trånga utrymmen grisar bor på, att kornas beten inte ger några fördelar för bönderna och att de därför ofta väljer att låta dem stå inomhus, att kycklingar växer hiskeligt snabbt och således lever ett fruktansvärt liv.
Trots att jag alltid varit en medveten konsument, varit vegetarian i minst 10 år så fick jag reda på jättemycket nya grejer - vad är en "gallbjörn" egentligen? Tips: googla.

alt

Therése Lindgren slår också hål på en hel del myter. Att människan är köttätare tex. Fel: Människan är allätare. Om hur svårt det är att få i sig protein som vegetarian = inte klurigt alls. Livsmedelsverket menar dessutom att vi äter för mycket protein i Sverige. Att korna ju måste mjölkas annars gör det ont - jaha, men det är ju människan som inseminerat korna så att de ska få en kalv (som sen tas ifrån dem) som får dem att producera bröstmjölk.

Men Vem bryr sig är också om hur jobbigt det är skapa dålig stämning för att man råkat ifrågasätta en köttätare, tips på facebookgrupper för veganer, hur mycket fisk det går åt för att tillverka ett kilo fisk till människor (fyra!!).

alt

Hon problematiserar och redogör för sina egna tankar - varför är det egentligen mer okej vissa djur framför andra? Hur ser det ut inom kosmetiken? (Svar: sedan 2013 råder totalt förbud mot djurförsök vid framtagandet av kosmetiska produkter som ska släppas på den europeiska marknaden. MEN en rad av de allra största märkena utför inte tester på djur förrän de ska komma in på den kinesiska marknaden. För enligt kinesisk lagstiftning måste alla produkter djurtestas innan de får säljas i Kina. Och då kan man undra - varför i helvete fortsätter dessa märken med försäljning till Kina?)

Och varför vi människor har tagit på oss att leka gud och förändra och skapa djurraser som inte evolutionärt fungerar, utan är tillför att se coola ut?

altLyssna alltid på Vem bryr sig innan du går på restaurang - kanske får det dig att beställa vegetariskt?

Som ni märker fastnade jag helt och hållet i den här boken. Kanske för att jag bryr mig själv? Vem bryr sig är en historia om en person som gick ifrån att äta vanlig och ganska onyttig mat, sova under ett duntäcke, ha minkpäls på jackan och kaninpäls i sminkborstarna till att förespråka veganismen. Och det behöver inte ens vara särskilt svårt. Och man behöver inte sätta etiketter på allt.
Alla kan göra lite. Så överlever vi längre!

/Clara

Foto: Andreas Carlfors.