Vabbruari - never more!

Hej och välkommen till matbloggen? Tydligen är det så pga har precis lyssnat på ljudboken Food Pharmacy och blev omåttligt inspirerad!

Jag inleder såhär: Visste DU att var tredje fall av magcancer, var tredje kranskärlssjukdom och var tionde stroke beror på att vi äter för lite frukt och grönt? Fråga mig för en vecka sen och jag hade svarat: Nope. (Eller?! Kanske är jag tillräckligt listig?) Nu vet jag. Det här är alltså siffror enligt den ytterst trovärdiga Världshälsoorganisationen WHO. Även jag som alltid ätit mycket grönsaker * skryter * är inte i närheten av Mia Clase och Lina Nertby Aurell – författarna till den här helt och hållet lysande boken. (Och till den här bloggen.)


Äsch, såhär äter jag alltid min antiinflammatoriska frukost!

Det här är i alla fall en ljudbok som på ett väldigt pedagogiskt och lite putslustigt sätt förklarar hur man äter antiinflammatoriskt. Att äta antiinflammatoriskt är alltså att föredra, för det är inflammationer i kroppen som gör oss kroniskt sjuka. Och en sak är säker efter att jag lyssnat på den här boken – jag vill förbli frisk, plz! Boken innehåller många tips och recept som känns liksom både görböra, very trendy och goda?! Jag blir nyfiken. Och hela tiden när jag lyssnar får jag sånna ”aha”-känslor. Visste ni t.ex. att antioxidanter kan förhindra att en taskig ärftlig gen aktiveras? Och i vad finns det mycket antioxidanter – Javisst, GRÖNKÅL! Så ett rakt igenom svinbra tips är att dricka detta till frukost:Mixa, häll upp och njut och bli frisk (?!?)

Och – kommer mitt liv förändras efter jag lyssnat på den här boken? Nej, uppenbarligen inte (och framförallt inte med den inställningen – kom igen, kämpa liite). Jag har så svårt att undvika en god pasta och några glas rödvin för mycket. Men författarna säger inte att jag måste sluta. Att man måste göra si eller så, ditt eller datt. Utan de informerar och ger lite tips, och hallå det har ju ingen dött av!

Pustade ut när jag kom till sista kapitlet när de pratade om klassperspektivet, som ju faktiskt är så viktigt. Det är billigare att mätta en familj med ”bukfylla” än med färgglada grönsaker. Vad ska vi göra åt det? Det bör inte vara en klassfråga om vi blir sjuka eller inte. Sammanfattningsvis: lyssna på Food Pharmacy om du är lite nyfiken på regnbågsmat (färgglad mat = guds gåva för den antiinflammatoriska kroppen), om du vill testa funktionen på din tarm och hur du ska få den att fungera bättre långsiktigt.
Eller för dig som inte tror att man kan bli mätt på "bara" grönsaker. Vem har egentligen lurat i dig det?

Hälsosamma hälsningar
/Clara